
Zojuist zag ik de documentaire A Skin Too Few - The Days of Nick Drake. Iemand van de geïnterviewden zei dat het geweldig is dat 'Nick' steeds opnieuw ontdekt wordt door de nieuwe generaties: wie zijn muziek ontdekt, geeft het weer door aan een ander. Dat is waar. Nick Drake werd aan mij doorgegeven door een Duitse neo-hippie die zijn tent opsloeg naast de onze op camping 'Oan 'e Poel' in Terherne. Hij heette Jens en omringde zichzelf met Grolsch beugels. Hij had ook een zoontje bij zich, dat vroeg ging slapen. Als een terughoudende evangelist vertelde hij over Nick Drake. Hij had een bandje bij zich met Five Leaves Left erop. 's Avonds stopten we het bandje in onze ghettoblaster. Wij vonden er niet veel aan. Jens onthulde ons dat we de muziek nu nog niet konden begrijpen; wij waren jong en frivool en te cynisch om geraakt te worden door de lyrische ernst van de Britse singer-songwriter. Jens had net een grote joint gerookt en de muziek was emotioneel nu te heftig voor hem, vertelde hij ons. Hij legde zich naast zijn zoontje te rusten.
Jens kreeg gelijk: na verschillende keren luisteren begon de betovering van Nick Drake's muziek tot ons door te dringen. Het bandje circuleerde als een wisseltrofee tussen ons vieren. De muziek was als een steen die in de vijver van onze ziel werd gegooid en daar onvermoede diepten van gevoelens losmaakte.
'Five Leaves Left' vond ik altijd wel een tikkeltje melodramatisch. Het paste bij de gezwollen melancholie van de adolescentie. Maar soms had ik moeite om het serieus te nemen. Het was in de jaren dat ik niet meer huilen kon. Later ontdekte ik 'Pink Moon', een volwassener album dat magistraal is in zijn lyrische eenvoud. Het is akoestische gitaar en zang op zijn puurst en op zijn best. Het album werd rond middernacht opgenomen in slechts twee sessies van twee uur. Het staat op nummer één van mijn album-top tien, gesteld dat ik zoiets zou hebben.
Nick Drake stierf op 26-jarige leeftijd aan een overdosis amitriptyline, wellicht onopzettelijk. Amitriptyline - 'Triptozol' zoals de merknaam door zijn vader in de documentaire wordt genoemd - is een tricyclisch antidepressivum dat in hogere doseringen al snel giftig voor het hart is.
In de documentaire vertellen vrienden en kennissen van Nick hoe hij in de laatste fase van zijn leven zienderogen achteruit ging. De depressie drukte zwaar op hem. Niets gaf hem nog vreugde. Hij had het gevoel dat alles wat hij had geprobeerd, mislukt was. Zijn voortijdig afgebroken tournee moet daar aan hebben bijgedragen: de schuchtere Nick slaagde er niet in om zijn publiek te laten ophouden met babbelen en echt te laten luisteren.
Een ongelukkige jeugd lijkt Nick bepaald niet te hebben gehad. Wat zijn zus Gabrielle (een prachtige, Britse vrouw) erover vertelt klinkt warm en bijna ideaal: liefhebbende ouders; een creatieve, muzikale moeder die lyrische, poëtische liedjes schreef - Nick is hoorbaar door haar beïnvloed. Waar ging het mis? De grote hoeveelheden cannabis die Nick vanaf zijn studieloze studietijd begon te roken brachten hem in ieder geval danig uit zijn psychische balans. De amitriptyline, die hem had moeten redden, werd hem uiteindelijk fataal.
Het is goed voor mij om biografieën te zien of te lezen van mensen met wie ik mij in enigerlei mate kan identificeren. Nick Drake is voor mij zo'n spiegelfiguur. Zijn muzikale nalatenschap en posthume roem zijn begerenswaardig; zijn tragische levenseinde is dat niet. 'Wat baat het een mens de gehele wereld te winnen en aan zijn ziel schade te lijden?'
Het leven is het leven waard - ik hoop dat ik dat altijd mag blijven zien.